Derailleur afstellen

Afstellen van de derailleur

Een veel voorkomend probleem is dat tijdens het afstellen van de derailleur je deketting niet meer op het kleinste of grootste tandwiel krijgt. Herken je dit probleemen weet je niet hoe je het op moet lossen dan komt hier de oplossing:Het is aan te raden eens naar de afstellingen van Hi en Low te kijken (stand van de achter derailleur). Twee schroeven die je op de derailleur vind begrenzen de slag die de derailleur naar beide kanten kan maken. Meestal is het probleem met het goed afstellen van de begrenzingschroeven al opgelost.

Het afstellen van de voorderailleur

In voorderailleurs zijn twee soorten.

Er zijn geindexeerde "klik" derailleurs en gewone derailleurs. De voorderailleur bevindt zich bij de trappers, in het midden van de fiets. Hij wordt gebruikt om de ketting op andere tandwielen te zetten.

De geindexeerde derailleurs hebben een "klik" in het hendel waardoor hij altijd recht boven het tandwiel zit. Gewone deraillleurs hebben dit niet waardoor ze kunnen aanlopen en je moet bijschakelen. Het afstellen van de voorderailleur gebeurt met de schroefjes "H" en "L". Zet de ketting op het grootste tandwiel achter en op het kleinste tandwiel (=blad) voor. Draai de "L" in tot de binnenkant van de kooi (Het gedeelte van de derailleur waar de ketting doorheen loopt) net vrij loopt van de ketting. Zet nu de ketting op het kleinste tandwiel achter en op het grootste blad voor. Draai de "H" of de buitenste schroef in tot de buitenkant van de kooi net vrij loopt. De kabel wordt spelingvrij afgesteld op het kleinste tandwiel.

Voor bijstellen kan je altijd de stelschroef op ‘t hendel gebruiken. Dit geldt voor alle soorten derailleurs.

Het zelf afstellen van de achterderailleur

Er zijn twee soorten derailleurs:

De geïndexeerde (klik) derailleurs en gewone derailleurs. De klik derailleurs hebben een klik in de hendel waardoor hij altijd onder de juiste tandwiel zit. Gewone derailleurs hebben dit niet, waardoor ze kunnnen gaan ratelen en aanlopen op een ander tandwiel doordat ze niet recht eronder zitten. Het afstellen van alle achterderailleurs gebeurt met de schroefjes achterop waar "H" en "L" op staan. De "H" (van High) zorgt dat de ketting er op het kleinste tandwiel niet afloopt.

Zet de ketting op het kleinste tandwiel en draai de "H" in tot de derailleur onder het kleinste tandwiel staat. Voor de "L" (van Low) zet je de ketting op het bovenste tandwiel en draai je de schroef in tot de derailleur de ketting er niet meer overheen gooit. Voor de juiste "klik" bij geïndexeerde derailleurs, zet je de ketting op het kleinste tandwiel achter en stel de kabel spelingvrij met de stelbout die op het hendel zit of degene achter op de derailleur. Dit alles geldt voor alle soorten fietsen met derailleur.