Fietsketting

Ketting

Onderhoud

Schoonmaken van de ketting

    1. Je kunt je ketting op twee manieren schoonmaken: met de ketting op de fiets of door de ketting open te ponsen en hem eraf te halen. Bij deze methode is het het beste om een reiniging-apparaatje te kopen waarvan er een aantal typen op de markt zijn. In het algemeen wordt het apparaatje gevuld met kettingreiniger, maar beter is dieselolie, omdat kettingreiniger het nadeel heeft dat het alle vetten oplost dus ook het vet in de schakeltjes van de ketting. Dieselolie daarentegen is een beetje vettig, maar je krijgt er wel het vuil mee weg.

    2. Je ponst je ketting open en haalt hem van de tandwielen. Leg je ketting in een bakje met dieselolie en borstel hem schoon met een kortharige stugge kwast. Bij het in elkaar zetten kunnen nog wel eens problemen ontstaan.(zie Ponsen)

    3. Zie ketting smeren.

Wat doe je nadat je je ketting hebt schoongemaaktNadat je je ketting schoongemaakt hebt kun je hem naar mijn mening het beste met Teflon inspuiten. Gebruik geen Siliconenspray, dit is oorspronkelijk een beschermingsmiddel tegen vuil, daarnaast smeert het ook nog aardig, maar daar is het niet voor bedoeld. Als je je ketting echt goed wilt verzorgen moet je hem eigenlijk iedere keer voordat je een flink stuk gaat fietsen smeren met Teflon.

Anti slijtage tip: Fiets niet met een gekruist verzet, met andere woorden, zorg dat de versnelling niet op 3:1 staat, voor op het grootste tandwiel en achter ook. Dit zorgt voor extra slijtage door een te schuine ketting die overal langs schuurt.

Vervangen

Nieuwe ketting nodig?

Als je een nieuwe mtb-ketting nodig hebt dan bestaat er een uitgebreid assortiment.

De ketting vervangen

De oude ketting verwijder je met een kettingpons. Opmerking: Bij een Shimano ketting moet je een Shimanokettingpons gebruiken!!! Je maakt de ketting op maat door deze voor over het grootste tandwiel te leggen en achter op het kleinste. Zorg er daarna voor dat de derailleurwieltjes recht onder elkaar staan. Als je de nieuwe verbinding maakt is het handig de ketting even van het voorblad af te leggen, zodat de spanning eraf is.

Problemen met ponsen

Eerst een tip: Als je begint met ponsen kun je het pennetje het beste niet helemaal eruit ponsen, maar zover dat je de ketting net uit elkaar kunt halen. Dan kun je het bij het vastzetten weer makkelijk terug klinken.

Nu het vaak voorkomende probleem. Het komt vaak voor dat mensen na het ponsen de schakels niet of niet soepel meer kunnen bewegen. Wat je dan het beste kunt doen is het volgende: beweeg de ketting (ter hoogte van de vastzittende schakel) over dwars op en neer zodat de speling weer terugkomt. Lukt dat niet meteen dan kan een brede schroevendraaier nog wel eens werken.

Tip van de fietsenmaker:

Waarom blokkeren de schakels? Het is heel simpel de twéé platten van de buitenschakel zitten naar elkaar toe geknepen (als een was knijper b.v.) dit komt omdat je de klikplaat scheef drukt met die zelfde klinkpen als je hem terug slaat, hier is niks aan te doen. wat je wel moet doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen is de ketting goed ondersteunen. (is wat lastig bij een fiets maar toch)

Mocht de ketting nu nog klem zitten dan is er een trucje om dit op te lossen. zoek de plek waar de twéé schakels het meeste klem zitten, ondersteun de ketting goed en geef een klap op de klinkpen met een hamer (300gr) de klinkschakel schrikt nu en wordt wat wijder en walla de schakels scharnieren weer als een zonnetje.

Het overdwars buigen van de ketting is uit den bozen om dat je zo een tordeering in je ketting krijgt en als die te groot is valt je ketting gewoon van je kettingwiel.

Braampje

Een andere veel ergere oorzaak is een braampje. als je de ketting namelijk breekt schuifje het prisma van de klik af (als je naar de ketting kijkt zie je twéé schuin plat geslagen vlakjes of een holletje hangt van het merk ketting af) en dat veroorzaakt een braampje. Als je dan de ketting weer in elkaar zet wil deze nog wel eens tussen de binnenschakel en de buiten schakel terecht komen, en dan zitten deze dus klem. dit valt vrij simpel te voor komen door de ketting eerst even schoon te vegen op de bewust plek.

Verder wil ik toch even kwijt dat het niet verstandig is om je ketting meer dan noodzakelijk uit elkaar te halen. Het is namelijk zo dat op de bewuste plek de ketting wat slapper wordt en als je dan te veel kracht op de ketting zet spat deze gewoon uit elkaar en dan komt die stang wel heel hard aan :-s.