Pedalen vervangen

Zelf pedalen vervangen

  • Wat heb je nodig ?set pedalen

  • een pedaalsleutel (dit is een steeksleutel 15, maar dan langer)

  • vet of zuurvrije vaseline

Zet de fiets op zijn kop of hang hem op als je haken hebt. Als je de fiets op zijn kop zet, denk dan aan bel en versnellingshendels, deze kunnen beschadigen.

Hoe te beginnen ?

Eerst moeten de oude pedalen eraf worden gedraaid. Let op: linkerpedaal heeft linkse schroefdraad en rechts heeft rechtse schroefdraad! Beide pedalen gaan dus los door naar achteren te draaien. Links met de klok mee, rechts tegen de klok in.

De pedalen zitten vast, wat nu ?

Spuit een beetje kruipolie tussen de crank en het pedaal. Na een paar uur heeft de kruipolie zijn werk gedaan en kan je het opnieuw proberen. Gaat het nu nog niet, dan zal je de pedalen moeten laten 'schrikken'. Neem hiervoor twee hamers. Houd een hamer tegen de plaats waar het pedaal vastgeschroefd zit. Sla met de andere hamer op de bovenkant. Houd de zwaarste hamer altijd onder. Als het goed is, kan je het pedaal nu losdraaien. Zo niet, roep dan de hulp in van een vakman.

De nieuwe pedalen monteren

Om te voorkomen dat de pedalen vastroesten en deze niet meer los te krijgen zijn, vet je het schroefdraad in met vet of zuurvrije vaseline. Denk bij het monteren om de "L" voor links en de "R" voor rechts.